Menu
Contact met Henri

Vincentiusvereniging & Voedselbanken

Vincentiusstichting

Als vrijwilligersorganisatie verleent de Vincentiusstichting diensten aan de medemens in problemen. Dat doen zij door 'hulp van mens tot mens' en door middel van projecten of  activiteiten.
We gaan aan tafel met Jan Scheepers van de Vincentiusvereniging.
Foto Mike Harris
Foto Mike Harris
Je inzetten voor mensen in problemen - daarvoor staat de Vincentiusvereniging. De vereniging ontstond in 1833 in Parijs, maar vond al snel navolging in inmiddels 135 andere landen. Sinds 1847 bestaat de Vincentiusvereniging Den Bosch, met 170 vrijwilligers de grootste en meest bloeiende van de ongeveer 90 verenigingen in Nederland.
Voorzitter Jan Scheepers was vroeger directeur van de projectendivisie van Philips. Het werken met vrijwilligers en voor mensen die het moeilijk hebben, betekende voor hem een enorme ommekeer. Zowel zijn managementstijl als zijn wereldbeeld zijn ingrijpend veranderd. 
 
“Ik heb nog nooit zoveel vergaderd”, verzucht hij met een knipoog. Maar tegelijkertijd merk je hoe bedrijvig en warm het in het Vincentiushuis in Den Bosch is. De winkel is helemaal vernieuwd, de medewerkers zijn trots en de bezoekers zijn blij. Er is zelfs een koffiehoekje waar je gewoon even kunt zitten om een praatje te maken.
 
 

Voedselbank en restaurant

De Vincentius stichting ontwikkelde verschillende initiatieven, waaronder dus de winkel. Maar ook de Voedselbank 's-Hertogenbosch is opgericht door de  Vincentiusstichting. Aangezien Henri niet uitlevert met houdbaarheidsdata van 10 dagen of korter, blijft er wel eens wat over. Dit wordt dan verdeeld onder de voedselbank van den Bosch, Boxtel en Stichting Broodnodig van pater Poels.
 
’t Anker, het restaurant voor dak- en thuislozen en andere mensen aan de rand van de samenleving, een andere activiteit van de stichting, is vernieuwd en een stuk warmer en gezelliger geworden. Dagelijks komen er tussen de 25 en 40 mensen eten. Het restaurant wordt volledig gerund door vrijwilligers en dat is een hele klus. Coördinatrice Joke Veldman staat dan ook nog vaak zelf te koken.


Wereldsoep
Met de Kerst in 2007 hebben de gasten van ’t Anker én klanten van de Voedselbank kunnen genieten van de Wereldsoep. Een soep geschikt voor moslims, hindoes en katholieken. Deze wereldsoep kwam overigens uit een dorp, uit Drunen om precies te zijn. Want het was Harrie van Olphen, oprichter van Henri, die leveranciers van ingrediënten en ‘soepspecialist’ Henri aan elkaar koppelde.
“Dat er goederen worden gedoneerd door bedrijven komt regelmatig voor, maar dat er een product speciaal voor de Vincentiusvereniging en de Voedselbank is ontwikkeld, dat is uniek”, vertelt Jan Scheepers.
 
Initiatiefnemer Harrie van Olphen is tevreden, maar wil het hier zeker niet bij laten: “Uiteindelijk wil ik samen met andere fabrikanten armen in heel Brabant een kerstpakket aanbieden”.

´Elixir d´amour´
In de daarop volgende jaren werd het succes herhaald en heeft Harrie van Olphen met Henri bijvoorbeeld de Don Bosco soep ontwikkeld. In 2013 ontwikkelde hij ter ere van zijn 50jarig huwelijk een ´elixir d´amour´soep. Een soep boordevol liefde.

 Net als de wereldsoep en de Don Bosco soep, werd ook de ´elixir d´amour´soep speciaal gemaakt voor de gasten van 't Anker en de Voedselbanken.
< terug naar overzicht